Migracijos ir civilinės aviacijos taisyklės vykstant į Turkiją ir Egiptą

Primename, kad į užsienį galima vykti tik turint galiojantį pasą. Pasas, kurio galiojimo terminas baigiasi kelionės metu, laikomas negaliojančiu. Daugelis valstybių (Egiptas, Turkija ir kt. ne ES valstybės) reikalauja, kad turisto pasas galiotų ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos (gali būti reikalaujama ir 12 mėnesių galiojančio paso, pvz., vykstant į Indiją). Patariama tai išsiaiškinti prieš išvykstant ir, esant reikalui, pasikeisti pasą ir prasitęsti jo galiojimo laiką. Tikslesnę informaciją apie tai gali suteikti kelionių agentūra, migracijos tarnybos. Pažymėtina, kad vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką (2-5 metus), todėl ruošdami vaiką kelionei tėvai (globėjai) turėtų atkreipti dėmesį į jo paso galiojimo laiką. Daugiau informacijos apie sienų kirtimo ir pasų tvarką rasite www.urm.lt arba www.pasienis.lt.

Egiptas
1. Hurgados oro uostas
Imigracija

  • Įvažiavimo į Egiptą viza galioja 30 dienų.
  • Asmuo, vykstantis į Egiptą su diplomatiniu pasu, privalo iš anksto gauti vizą Egipto Arabų Respublikos ambasadoje.
  • Asmenys be pilietybės prieš atvykimą į Egiptą yra patikrinami Egipto teisėsaugos institucijų. Likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki atvykimo būtina pateikti asmens be pilietybės paso kopiją. Asmenys be pilietybės bus taip pat patikrinti atvykus į Egiptą. Siekiant išvengti įvažiavimo eilių dėl saugumo patikrų, asmenys be pilietybės gali gauti vizą ir saugumo patvirtinimą iš Egipto Arabų Respublikos ambasados prieš atvykdami į Egiptą.
  • Turisto pasas turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos.

Muitai

  • Kiekvienam keleiviui draudžiama į Egiptą įsivežti daugiau kaip 3 butelius alkoholinių gėrimų.
  • Į Egiptą draudžiama įsivežti daugiau kaip 5000 Egipto svarų ir 10000 dolerių grynaisiais pinigais.
  • Griežtai draudžiama su savimi gabenti koralus ir kitas jūros būtybes. Už tai Egipte numatytos baudos.

Civilinė aviacija
Užsakomieji skrydžiai:

  • Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti išduotas į abi puses – į priekį ir atgal. Lėktuvo biliete turi būti nurodyta ta pati atvykimo ir išvykimo vieta bei vežėjas. Atvykimo ir išvykimo datos turi būti vizos galiojimo intervale. Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti spausdinta.
  • Nėra leidžiama išvykti iš Hurgados oro uosto užsakomuoju skrydžiu, jeigu turistas šalyje buvo ilgiau kaip 12 savaičių.

2. Šarm aš Šeicho oro uostas
Imigracija

  • Persijos įlankos šalių viza (angl. gulf visa) galioja Akabos ir Šv. Kotrynos vienuolyno lankymui 14 dienų (prašome atkreipti dėmesį, jog ši viza negalioja lankant Kairą ir Luksorą). Jeigu turistas pase gavo šios vizos antspaudą ir vėliau nori gauti įvažiavimo į Egiptą vizą, jis/ji tai gali padaryti sumokėję atitinkamo dydžio mokestį.
  • Įvažiavimo į Egiptą viza galioja 30 dienų.
  • Asmuo, vykstantis į Egiptą su diplomatiniu pasu, privalo iš anksto gauti vizą Egipto Arabų Respublikos ambasadoje.
  • Asmenys be pilietybės prieš atvykimą į Egiptą yra patikrinami Egipto teisėsaugos institucijų. Likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki atvykimo būtina pateikti asmens be pilietybės paso kopiją. Siekiant išvengti įvažiavimo eilių dėl saugumo patikrų, asmenys be pilietybės gali gauti vizą ir saugumo patvirtinimą iš Egipto Arabų Respublikos ambasados prieš atvykdami į Egiptą.
  • Turisto pasas turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos.

Muitai

  • Kiekvienam keleiviui draudžiama į Egiptą įsivežti daugiau kaip 1 butelį alkoholinių gėrimų.
  • Į Egiptą draudžiama įsivežti daugiau kaip 5000 Egipto svarų ir 10000 dolerių grynaisiais pinigais.
  • Turistai privalo muitinės tarnyboms parodyti visus vežamus elektronikos prietaisus. Kai kurie elektronikos prietaisai, kaip pvz. video kameros, privalo būti deklaruoti ir užregistruoti pasuose. Prieš išvykimą iš Egipto turistai turi atšaukti tokias registracijos žymas parodydami užregistruotus prietaisus muitinės tarnyboms.
  • Griežtai draudžiama su savimi gabenti koralus ir kitas jūros būtybes. Už tai Egipte numatytos baudos.

Civilinė aviacija
Užsakomieji skrydžiai:

  • Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti išduotas į abi puses – į priekį ir atgal. Lėktuvo biliete turi būti nurodyta ta pati atvykimo ir išvykimo vieta bei vežėjas. Atvykimo ir išvykimo datos turi būti vizos galiojimo intervale. Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti spausdinta.
  • Nėra leidžiama išvykti iš Šarm aš Šeicho oro uosto užsakomuoju skrydžiu, jeigu turistas šalyje buvo ilgiau kaip 30 dienų. Jeigu turistas yra užsisakęs ilgesnę negu 30 dienų (bet ne ilgesnės trukmės kaip 90 dienų) kelionę, jis/ji turi gauti leidimą skrydžiui iš Egipto civilinės aviacijos administracijos. Leidimui gauti turistas turi pateikti paso kopiją, elektroninio bilieto keleivio skrydžio informaciją (lėktuvo bilietą) į abi puses, kelionės programos kopiją ir viešbučio kuponą. Tokiu atveju turistui nebus leidžiama grįžti užsakomuoju skrydžiu, o tik reguliariuoju.

3. Marsa Alamo oro uostas
Imigracija

  • Įvažiavimo į Egiptą viza galioja 30 dienų.
  • Asmuo, vykstantis į Egiptą su diplomatiniu pasu, privalo iš anksto gauti vizą Egipto Arabų Respublikos ambasadoje.
  • Asmenys be pilietybės prieš atvykimą į Egiptą yra patikrinami Egipto teisėsaugos institucijų. Likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki atvykimo būtina pateikti asmens be pilietybės paso kopiją. Siekiant išvengti įvažiavimo eilių dėl saugumo patikrų, asmenys be pilietybės gali gauti vizą ir saugumo patvirtinimą iš Egipto Arabų Respublikos ambasados prieš atvykdami į Egiptą.
  • Turisto pasas turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos.

Muitai

  • Turistai privalo muitinės tarnyboms parodyti visus vežamus elektronikos prietaisus. Kai kurie elektronikos prietaisai, kaip pvz. video kameros, privalo būti deklaruoti ir užregistruoti pasuose. Prieš išvykimą iš Egipto turistai turi atšaukti tokias registracijos žymas parodydami užregistruotus prietaisus muitinės tarnyboms.
  • Griežtai draudžiama su savimi gabenti koralus ir kitas jūros būtybes. Už tai Egipte numatytos baudos.
  • Kiekvienam keleiviui draudžiama į Egiptą įsivežti daugiau kaip 1 butelį alkoholinių gėrimų.
  • Į Egiptą draudžiama įsivežti daugiau kaip 5000 Egipto svarų ir 10000 dolerių grynaisiais pinigais.

Civilinė aviacija
Užsakomieji skrydžiai:

  • Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti išduotas į abi puses – į priekį ir atgal. Lėktuvo biliete turi būti nurodyta ta pati atvykimo ir išvykimo vieta bei vežėjas. Atvykimo ir išvykimo datos turi būti vizos galiojimo intervale. Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti spausdinta.
  • Nėra leidžiama išvykti iš Marsa Alamo oro uosto užsakomuoju skrydžiu, jeigu turistas šalyje buvo ilgiau kaip 30 dienų. Jeigu turistas yra užsisakęs ilgesnę negu 30 dienų (bet ne ilgesnės trukmės kaip 90 dienų) kelionę, sumokėjęs papildomai jis/ji turi gauti leidimą skristi užsakomuoju skrydžiu iš Egipto civilinės aviacijos administracijos ir gali skristi užsakomuoju skrydžiu tik iš to paties kaip ir atvykimo oro uosto. Leidimui gauti turistas turi pateikti paso kopiją, elektroninio bilieto keleivio skrydžio informaciją (lėktuvo bilietą) į abi puses, kelionės programos kopiją ir viešbučio kuponą.

4. Tabos oro uostas
Imigracija

  • Įvažiavimo į Egiptą viza galioja 30 dienų.
  • Asmenys be pilietybės prieš atvykimą į Egiptą yra patikrinami Egipto teisėsaugos institucijų. Likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki atvykimo būtina pateikti asmens be pilietybės paso kopiją. Siekiant išvengti įvažiavimo eilių dėl saugumo patikrų, asmenys be pilietybės gali gauti vizą ir saugumo patvirtinimą iš Egipto Arabų Respublikos ambasados prieš atvykdami į Egiptą.
  • Siekiant išvengti griežtų saugumo patikros kontrolių, asmenims be pilietybės rekomenduojama nelankyti Petros ir Jeruzalės.
  • Turistai, kurie pageidauja lankyti Kairą ir Petrą, pirmiausia turėtų aplankyti Kairą, o tik paskui Petrą. Priešingu atveju keliaujant iš Petros turistai neteks vizos.
  • Asmuo, vykstantis į Egiptą su diplomatiniu pasu, privalo iš anksto gauti vizą Egipto Arabų Respublikos ambasadoje.
  • Turisto pasas turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos.

Muitai

  • Kiekvienam keleiviui draudžiama į Egiptą įsivežti daugiau kaip 1 butelį alkoholinių gėrimų.
  • Į Egiptą draudžiama įsivežti daugiau kaip 5000 Egipto svarų ir 10000 dolerių grynaisiais pinigais.
  • Turistai privalo muitinės tarnyboms parodyti visus vežamus elektronikos prietaisus. Kai kurie elektronikos prietaisai, kaip pvz. video kameros, privalo būti deklaruoti ir užregistruoti pasuose. Prieš išvykimą iš Egipto turistai turi atšaukti tokias registracijos žymas parodydami užregistruotus prietaisus muitinės tarnyboms.
  • Griežtai draudžiama su savimi gabenti koralus ir kitas jūros būtybes. Už tai Egipte numatytos baudos.

Civilinė aviacija
Užsakomieji skrydžiai: 

  • Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti išduotas į abi puses – į priekį ir atgal. Lėktuvo biliete turi būti nurodyta ta pati atvykimo ir išvykimo vieta bei vežėjas. Atvykimo ir išvykimo datos turi būti vizos galiojimo intervale. Elektroninio bilieto keleivio skrydžio informacija (lėktuvo bilietas) turi būti spausdinta.
  • Nėra leidžiama išvykti iš Tabos oro uosto užsakomuoju skrydžiu, jeigu turistas šalyje buvo ilgiau kaip 30 dienų. Jeigu turistas yra užsisakęs ilgesnę negu 30 dienų (bet ne ilgesnės trukmės kaip 90 dienų) kelionę, jis/ji turi gauti leidimą skrydžiui iš Egipto civilinės aviacijos administracijos. Leidimui gauti turistas turi pateikti paso kopiją, elektroninio bilieto keleivio skrydžio informaciją (lėktuvo bilietą) į abi puses, kelionės programos kopiją ir viešbučio kuponą. Tokiu atveju turistui nebus leidžiama grįžti užsakomuoju skrydžiu, o tik reguliariuoju.

Asmens tapatybės kortelė vykstant į Egiptą negalioja.

Atkreipiame dėmesį, jog Egipto piliečiams, norintiems skristi užsakomaisiais skrydžiais į/iš Egiptą(o), yra taikomi itin griežti apribojimai. Užsakomaisiais reisais Egipto piliečiai gali skristi tik turėdami Kaire išduotą Egipto Civilinės Aviacijos leidimą.

Turkija

Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad nuo 2013 m. sausio 1 d. sugriežtinama įvažiavimo į Turkiją tvarka. Vykstant į Turkiją keliautojai privalo turėti pasą, kurio galiojimas yra ne trumpesnis kaip 6 mėnesiai skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos, bei kuriame yra bent 1 tuščias lapas įvažiavimo ir išvažiavimo vizai-antspaudui. Asmens tapatybės kortelė vykstant į Turkiją negalioja. . Į Turkiją be vizų gali vykti: Lietuvos Respublikos piliečiai, vykstantys turistiniais tikslais ne ilgesniam kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpiui; Lietuvos Respublikos diplomatinių bei tarnybinių pasų savininkai, vykstantys ne ilgesniam kaip 90 dienų laikotarpiui. Nuo 2014.04.10 LR piliečiai, vykstantys į Turkiją ilgesniam kaip 90 dienų laikotarpiui, privalo iš anksto gauti el. vizą (vizą galima įsigyti internetiniame puslapyje. Daugiau ir smulkesnės informacijos galima rasti Turkijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje .

Pastaba. Ši informacija yra paruošta turistams ir kelionių agentūroms 2013.04.15. Imigracijos, muitų ir civilinės aviacijos taisyklės sezono metu gali keistis. Kelionių agentūroje ar reikiamos šalies diplomatinėje atstovybėje būtinai pasiteiraukite naujausios informacijos. NOVATURAS neatsako už tai, kad neįsigijęs (negavęs) vizos turistas neišvyksta į kelionę, taip pat už pasienio, migracijos, muitų ir civilinės aviacijos tarnybų priimtus sprendimus turisto atžvilgiu.